zywieniesportowcow.pl

Marynowane szaszłyki warzywne z grilla • przepis • składniki • przygotowanie

Lekka i zdrowa propozycja dania z rusztu. Marynata z octu balsamicznego i ziół gwarantuje jego niepowtarzalny smak.

Marynowane szaszłyki warzywne z grilla

Lekka i zdrowa propozycja dania z rusztu. Marynata z octu balsamicznego i ziół gwarantuje jego niepowtarzalny smak.

Czas przygotowania
75 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

bakłażan - 1 szt.
cebula biała - 1 szt.
cukinia - 1 szt.
cebula czerwona - 2 szt.
papryka czerwona - 2 szt.
papryka zielona - 2 szt.
ząbek czosnku - 5 szt.
ocet balsamiczny - 2 łyżki
oliwa z oliwek - 6 łyżek
pieprz czarny - 1 szczypta
sok z cytryny - 2 łyżki
sól - 1 szczypta
bazylia świeża - 5 g
rozmaryn świeży - 2 łyżeczki
tymianek świeży - 10 g

Instrukcje przygotowania

1.WAŻNE!:
ABY ZROBIĆ SOSY: do szaszłyków, zobacz przepis na Kuchni Lidla: Trio sosów do grilla.
2.DREWNIANE PATYCZKI DO:
szaszłyków moczymy w wodzie co najmniej godzinę.
3.PRZYGOTOWANIE PAPRYKĘ MYJEMY:
i usuwamy gniazda nasienne, a następnie kroimy w kostkę (ok.
4.3 X 3:
cm).
5.TAK SAMO PRZYGOTOWUJEMY:
pozostałe warzywa.
6.ŁĄCZYMY OLIWĘ, OCET,:
posiekany czosnek i sok z cytryny.
7.NASTĘPNIE SIEKAMY BAZYLIĘ,:
tymianek i rozmaryn i mieszamy z resztą marynaty. PRZYPRAWIAMY SOLĄ I: pieprzem.
8.POKROJONE WARZYWA WKŁADAMY:
do marynaty i delikatnie, ale dokładnie mieszamy.
9.WSTAWIAMY NA 1:
godzinę do lodówki.
10.NADZIEWAMY NA NIE:
na przemian zamarynowane warzywa.
11.GRILLUJEMY SZASZŁYKI PO:
5-7 minut z każdej strony. PODAJEMY Z SOSAMI: do grilla.
Marynowane szaszłyki warzywne z grilla

Czas przygotowania

75 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

WAŻNE!

ABY ZROBIĆ SOSY: do szaszłyków, zobacz przepis na Kuchni Lidla: Trio sosów do grilla.

2

DREWNIANE PATYCZKI DO

szaszłyków moczymy w wodzie co najmniej godzinę.

3

PRZYGOTOWANIE PAPRYKĘ MYJEMY

i usuwamy gniazda nasienne, a następnie kroimy w kostkę (ok.

4

3 X 3

cm).

5

TAK SAMO PRZYGOTOWUJEMY

pozostałe warzywa.

6

ŁĄCZYMY OLIWĘ, OCET,

posiekany czosnek i sok z cytryny.

7

NASTĘPNIE SIEKAMY BAZYLIĘ,

tymianek i rozmaryn i mieszamy z resztą marynaty. PRZYPRAWIAMY SOLĄ I: pieprzem.

8

POKROJONE WARZYWA WKŁADAMY

do marynaty i delikatnie, ale dokładnie mieszamy.

9

WSTAWIAMY NA 1

godzinę do lodówki.

10

NADZIEWAMY NA NIE

na przemian zamarynowane warzywa.

11

GRILLUJEMY SZASZŁYKI PO

5-7 minut z każdej strony. PODAJEMY Z SOSAMI: do grilla.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

965,6 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

241,4 kcal

🥑

Tłuszcz

10,8 g

🌾

Węglowodany

33,8 g

🥬

Błonnik

5,9 g

💪

Białko

5,9 g

Podobne przepisy

Marynowane szaszłyki warzywne z grilla - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl