Kurczak z sosem truskawkowym • przepis • składniki • przygotowanie
Niezwykłe połączenie mięsa z sosem truskawkowo-winnym z pewnością zaskoczy Twoich gości. Danie idealne na wiosenne dni.

Czas przygotowania
25 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
SMAŻYMY KURCZAKA
Piersi kurczaka myjemy, osuszamy, oczyszczamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Olej i masło rozgrzewamy na patelni, na której smażymy kurczaka z każdej strony przez 4 minuty.
PRZYGOTOWUJEMY TRUSKAWKI
W międzyczasie truskawki myjemy, szypułkujemy. 400 g miksujemy, resztę kroimy w drobną kostkę. Zielony pieprz osączamy i rozgniatamy grubo nożem.
ROBIMY SOS TRUSKAWKOWY
Kurczaka zdejmujemy z patelni, zawijamy w folię aluminiową i odkładamy. Sos ze smażenia rozcieńczamy czerwonym winem, gotujemy przez 2 minuty. Dodajemy purée truskawkowe, doprawiamy solą, zielonym pieprzem, cukrem i gotujemy przez 3 minuty. Dodajemy truskawki pokrojone w kostkę, podgrzewamy i doprawiamy do smaku. Podajemy z filetami z kurczaka.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1543,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
385,8 kcal
Tłuszcz
9,3 g
Węglowodany
11,4 g
Błonnik
32,2 g
Białko
32,2 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Bezowa niespodzianka z kremem czekoladowo-orzechowym
Uwielbiacie bezy? Dzisiaj nasz cukiernik pokaże Wam jak przygotować bezową niespodziankę z kremem czekoladowo-orzechowym.

Dorsz w pesto
Delikatne kawałki filetów z dorsza posmarowane warstwą aromatycznego zielonego pesto i zapieczone z plastrami pomidorów.

Wędzony filet z łososia na grillu z salsą z rukoli i pieczonym selerem
Lekkie, efektowne i łatwe do przyrządzenia danie z rusztu. Delikatny smak łososia i chrupiące warzywa to idealne połączenie.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Sałatka z bakłażana z twarożkiem podwędzanym sianem
Sałatka z grillowanego bakłażana i boczniaków to wyjątkowe połączenie składników – smak warzyw i grzybów spotyka się tu ze słodyczą i delikatną ostrością dodatków. Podaj ją z twarożkiem, który podwędzisz na sianie we własnej kuchni!

Tosty francuskie z lodami i sałatką owocową
Mnóstwo smaków, tekstur i kolorów w jednym deserze! Tosty francuskie podane z sałatką z owoców, lodami i bitą śmietaną zaspokoją Twój apetyt na coś słodkiego i będą ozdobą każdego stołu.

Wegańskie brownie z fasoli
Brownie można przygotować również z czerwonej fasoli! Wypróbuj prosty i szybki przepis Kingi na wegańską wersję tego ciasta.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Pesto z rukoli
Pesto z rukoli to jeden z niezwykle pysznych wariantów klasycznego pesto alla Genovese. Wymiana delikatnej bazylii na intensywną, lekko pikantną rukolę dodaje pesto charakteru, czyniąc je idealnym dodatkiem do wielu potraw. Jak przygotować pyszne pesto na bazie rukoli? Poznaj nasz przepis!

Wytrawne cruffiny z serem gorgonzola z mascarpone i pistacjami
Co wyjdzie z połączenia muffinek i croissantów? Cruffiny, które podbiją Wasze podniebienia. Szczególnie w wytrawnej formie, nadziane serem gorgonzola z mascarpone i pistacjami. Doskonale się nadają na przyjęcie czy jako przekąska na wieczór filmowy.

Sernik nowojorski z orzechami pekan
Nowojorska klasyka w wydaniu Pawła Małeckiego! Poznaj przepis na sernik idealny! Wyjątkowo delikatny i kremowy na spodzie z herbatników.