zywieniesportowcow.pl

Kotlety jajeczne z ciecierzycą • przepis • składniki • przygotowanie

Postaw na prostotę smaków, które przeniosą Cię w czasie! Przygotuj kotlety jajeczne z sosem majonezowym ze składników, które zawsze masz w lodówce!

Kotlety jajeczne z ciecierzycą

Postaw na prostotę smaków, które przeniosą Cię w czasie! Przygotuj kotlety jajeczne z sosem majonezowym ze składników, które zawsze masz w lodówce!

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

bułka tarta - 100 g
jajko - 1 szt.
pieczarka - 100 g
płatki owsiane - 3 łyżki
szczypior cebuli - 24 g
ciecierzyca ugotowana - 100 g
cukier - 1 łyżeczka
marchew - 1 szt.
ocet - 1 łyżka
olej słonecznikowy - 2 łyżki
cytryna - 1 szt.
pieprz czarny - 1 szczypta
lubczyk świeży - 12 g
majonez - 6 łyżek
sok z cytryny - 25 ml
sól - 1 szczypta

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY MASĘ NA KOTLETY:
Ugotowane jajka przekrawamy na pół, umieszczamy w misce i rozdrabniamy widelcem. Dodajemy surowe jajko. Ciecierzycę rozgniatamy nożem i dodajemy do jajek. Doprawiamy solą i pieprzem.
2.SMAŻYMY PIECZARKI:
Drobno posiekane pieczarki przesmażamy na oleju na rozgrzanej patelni, z dodatkiem soli i pieprzu. Odstawiamy. Gdy wystygną, dodajemy je do masy na kotlety. Mieszamy.
3.FORMUJEMY I SMAŻYMY KOTLETY:
Z masy jajecznej formujemy kulki, które następnie spłaszczamy i obtaczamy w bułce tartej. Smażymy z obu stron na oleju na rozgrzanej patelni, pod którą od razu zmniejszamy ogień.
4.PRZYGOTOWUJEMY SOS:
Wszystkie składniki sosu łączymy w misce i blendujemy do uzyskania jednolitej konsystencji.
5.PODAJEMY KOTLETY:
Obraną marchew kroimy w cienkie plastry za pomocą obieraczki do warzyw. Skrapiamy olejem i octem. Doprawiamy solą, pieprzem i cukrem. Mieszamy.
Kotlety jajeczne z ciecierzycą

Czas przygotowania

45 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY MASĘ NA KOTLETY

Ugotowane jajka przekrawamy na pół, umieszczamy w misce i rozdrabniamy widelcem. Dodajemy surowe jajko. Ciecierzycę rozgniatamy nożem i dodajemy do jajek. Doprawiamy solą i pieprzem.

2

SMAŻYMY PIECZARKI

Drobno posiekane pieczarki przesmażamy na oleju na rozgrzanej patelni, z dodatkiem soli i pieprzu. Odstawiamy. Gdy wystygną, dodajemy je do masy na kotlety. Mieszamy.

3

FORMUJEMY I SMAŻYMY KOTLETY

Z masy jajecznej formujemy kulki, które następnie spłaszczamy i obtaczamy w bułce tartej. Smażymy z obu stron na oleju na rozgrzanej patelni, pod którą od razu zmniejszamy ogień.

4

PRZYGOTOWUJEMY SOS

Wszystkie składniki sosu łączymy w misce i blendujemy do uzyskania jednolitej konsystencji.

5

PODAJEMY KOTLETY

Obraną marchew kroimy w cienkie plastry za pomocą obieraczki do warzyw. Skrapiamy olejem i octem. Doprawiamy solą, pieprzem i cukrem. Mieszamy.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2275,6 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

568,9 kcal

🥑

Tłuszcz

38,4 g

🌾

Węglowodany

36,6 g

🥬

Błonnik

19 g

💪

Białko

19 g

Podobne przepisy

Kotlety jajeczne z ciecierzycą - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl