Kopytka z dyni • przepis • składniki • przygotowanie
Kopytka z dyni to danie, które łączy w sobie tradycyjną kuchnię polską z nowoczesnym podejściem do gotowania. Delikatna, dyniowa nuta dodaje kopytkom charakteru, czyniąc je idealnym wyborem na jesienny obiad lub kolację. Poznaj nasz przepis na aksamitne kopytka z dyni.

Czas przygotowania
85 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PIECZEMY DYNIĘ
Dynię umyj, a następnie pokrój na mniejsze kawałki. Wyłóż blaszkę papierem do pieczenia i połóż na nią dynię, a następnie wsadź do pieca. Piecz warzywo przez 45 minut, a potem wystudź.
GOTUJEMY ZIEMNIAKI
Ziemniaki oczyść, a potem wrzuć do garnka i zalej wodą. Ugotuj na miękko, a potem wystudź.
PRZYGOTOWUJEMY BAZĘ
Dynię obierz ze skóry i pestek, a następnie zblenduj na gładkie puree. Ziemniaki przeciśnij przez praskę do ziemniaków (uzyskasz wtedy większą różnorodność w strukturze składników) wprost do miski. Dodaj dynię, jajko, sól i pieprz, a potem zamieszaj.
DODAJEMY MĄKĘ
Mieszając masę, zacznij dodawać powoli mąkę pszenną, a potem ziemniaczaną. Wyrabiaj ciasto przez kilka minut do uzyskania gładkiej konsystencji.
FORMUJEMY KOPYTKA
Ciasto podziel na dwie części i z każdej uformuj wałek. Wałek pokrój na kawałki o grubości 3-4 cm lub grubsze.
GOTUJEMY KOPYTKA
Używany wcześniej garnek umyj, a następnie ustaw na kuchence na małym ogniu. Zagotuj w nim wodę, dodaj sól i zamieszaj. Gdy woda będzie wrzeć, dodaj kopytka i gotuj, aż do wypłynięcia na powierzchnię (ok. 2-3 minuty). Odlej trochę wody z gotowania kopytek do kubka, a resztę wylej. Kopytka zostaw na sicie.
ROZPUSZCZAMY MASŁO
W rondlu rozpuść masło, a następnie dodaj liście szałwii. Smaż przez 2-3 minuty, aż masło całkiem się rozpuści i zarumieni. Dodaj wodę odlaną z gotowania kopytek oraz przyprawy, a potem zamieszaj wszystko dokładnie.
DODAJEMY KOPYTKA
Wrzuć kopytka do sosu i zamieszaj. Duś je przez 2 minuty.
PRZEKŁADAMY KOPYTKA NA TALERZE
Gotowe kopytka przełóż na talerze, a następnie zetrzyj na nie odrobinę parmezanu i gotowe!
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1763,6 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
440,9 kcal
Tłuszcz
18,9 g
Węglowodany
57,4 g
Błonnik
3,8 g
Białko
11,2 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

GRILLOWANA KANAPKA Z CUKINIĄ
Przepis na kanapkę z prawdziwego zdarzenia? Wypróbuj przepis Karola Okrasy na kanapkę z serkiem paprykowym i grillowaną cukinią.

Sałatka z salami
Pyszne połączenie ziemniaków, pieczarek, suszonych pomidorów oraz plastrów salami w postaci wyśmienitej sycącej sałatki!

Sałatka „Zielona Bogini”
Niech talerz zazieleni się na wiosnę! Sałatka „Zielona Bogini”, którą przygotujesz wg przepisu Kingi, doda lekkości Twojemu codziennemu menu. Sprawdź, jak smakuje!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Pasztet z fasoli z grzybami
Szukasz pomysłu na pyszny wegetariański pasztet? Karol przygotował go z fasolą i grzybami.

Bezglutenowa tarta migdałowa
Proste ciasto bezglutenowe dla fanów kuchni w stylu hiszpańskim? Tarta migdałowa, zwana ciastem pielgrzyma, na pewno sprawdzi się w tej roli. Upiecz ją według przepisu Pawła.

Zapiekanka ziemniaczana z cukinią i oliwkami
Warzywna kompozycja z delikatnym sosem pokryta warstwą słonego sera – oto sposób na prostą i smaczną zapiekankę.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Sałatka z brokułem i popcornem z kaszy
Popcorn w lżejszej wersji? Ten przygotowany z kaszy gryczanej świetnie komponuje się z sałatką z brokułu i pomidorków! Sprawdź, jak pysznie chrupie razem z warzywami.

Sok pomidorowy
Sok pomidorowy, jakiego pewnie nie widzieliście! Pełen smaku i aromatu, za to z niewielką ilością koloru. Koniecznie spróbujcie przygotować ten pyszny napój w MC Smart.

Lodowe tiramisu
Ten przepis Kingi bierzemy na chłodno! Dzięki niemu będziecie mogli uraczyć swoich gości, niezależnie od okazji, wspaniałym deserem – lodowym tiramisu!