zywieniesportowcow.pl

Kasza manna z karmelizowaną gruszką • przepis • składniki • przygotowanie

Gęsta i aromatyczna kasza manna, która poza tym, że jest klasycznym daniem śniadaniowym, będzie idealnym pomysłem na szybki, słodki lunch. Sprawdź, jak łatwo ją przygotować!

Kasza manna z karmelizowaną gruszką

Gęsta i aromatyczna kasza manna, która poza tym, że jest klasycznym daniem śniadaniowym, będzie idealnym pomysłem na szybki, słodki lunch. Sprawdź, jak łatwo ją przygotować!

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

kasza manna - 90 g
mleko - 1 l
cukier - 5 łyżek
cynamon - 0,5 łyżeczki
borówki - 30 g
malina - 50 g
gruszka - 1 szt.
masło - 1 łyżka
pistacje - 30 g
śmietana 18% - 4 łyżki

Instrukcje przygotowania

1.GOTUJEMY KASZĘ MANNĘ:
Kaszę, 2 łyżki cukru i cynamon wsypujemy do garnka i zalewamy zimnym mlekiem. Całość gotujemy na średnim ogniu, cały czas powoli mieszając trzepaczką, aż mleko się zagotuje. Następnie zmniejszamy ogień i nadal gotujemy i mieszamy kaszkę przez ok. 1-2 minuty.
2.POZOSTAWIAMY KASZĘ DO NAPĘCZNIENIA:
Gotową kaszę przekładamy do miseczek, które przykrywamy talerzykami lub bawełnianą ściereczką, aby kasza napęczniała, ale nie wyschła.
3.KARMELIZUJEMY GRUSZKĘ:
Gruszkę obieramy ze skórki, przekrawamy na pół, odcinamy szypułkę i pozbawiamy gniazda nasiennego. Następnie kroimy ją w cienkie plastry. Cukier podgrzewamy na patelni, aż się roztopi i nabierze bursztynowego koloru. Następnie dodajemy masło i gruszkę i karmelizujemy, nie przewracając, na bardzo małym ogniu.
4.PODAJEMY KASZĘ MANNĘ:
Pistacje bardzo drobno siekamy. Każdą miseczkę z kaszą polewamy łyżką śmietanki i układamy na niej owoce. Gotowe danie posypujemy pistacjami i podajemy jeszcze ciepłe.
Kasza manna z karmelizowaną gruszką

Czas przygotowania

20 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

GOTUJEMY KASZĘ MANNĘ

Kaszę, 2 łyżki cukru i cynamon wsypujemy do garnka i zalewamy zimnym mlekiem. Całość gotujemy na średnim ogniu, cały czas powoli mieszając trzepaczką, aż mleko się zagotuje. Następnie zmniejszamy ogień i nadal gotujemy i mieszamy kaszkę przez ok. 1-2 minuty.

2

POZOSTAWIAMY KASZĘ DO NAPĘCZNIENIA

Gotową kaszę przekładamy do miseczek, które przykrywamy talerzykami lub bawełnianą ściereczką, aby kasza napęczniała, ale nie wyschła.

3

KARMELIZUJEMY GRUSZKĘ

Gruszkę obieramy ze skórki, przekrawamy na pół, odcinamy szypułkę i pozbawiamy gniazda nasiennego. Następnie kroimy ją w cienkie plastry. Cukier podgrzewamy na patelni, aż się roztopi i nabierze bursztynowego koloru. Następnie dodajemy masło i gruszkę i karmelizujemy, nie przewracając, na bardzo małym ogniu.

4

PODAJEMY KASZĘ MANNĘ

Pistacje bardzo drobno siekamy. Każdą miseczkę z kaszą polewamy łyżką śmietanki i układamy na niej owoce. Gotowe danie posypujemy pistacjami i podajemy jeszcze ciepłe.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1589,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

397,3 kcal

🥑

Tłuszcz

15,5 g

🌾

Węglowodany

54,8 g

🥬

Błonnik

12 g

💪

Białko

12 g

Podobne przepisy

Kasza manna z karmelizowaną gruszką - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl