Frytki z batatów • przepis • składniki • przygotowanie
Czy marzysz o idealnych frytkach, które są chrupiące z zewnątrz, a jednocześnie miękkie w środku? Nie musisz już dłużej szukać, ponieważ mamy dla Ciebie idealne rozwiązanie! Przedstawiamy sprawdzony przepis na frytki z batatów z piekarnika, dzięki któremu będziesz mógł cieszyć się smakiem ulubionych frytek przygotowanych z mniejszą ilością tłuszczu! Sprawdź ten smaczny przepis już teraz!

Czas przygotowania
25 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY SŁODKIE ZIEMNIAKI
Bataty umyj dokładnie pod bieżącą wodą i pokrój je (bez obierania) na kształt frytek o grubości ok. 1-1,5 cm.
GOTUJEMY BATATY
Wlej wodę do garnka i ustaw ją na gazie, a gdy zacznie się gotować dodaj sól, ocet oraz cukier. Wrzuć bataty do wrzątku. Całość powinna gotować się przez 5 minut.
STUDZIMY BATATY
Odcedź bataty na sitku, a potem pozwól im wystygnąć. Możesz delikatnie osuszyć je ściereczką.
WKŁADAMY BATATY DO PIEKARNIKA
Na blaszce ułóż papier do pieczenia, a potem wyłóż na nią osuszone bataty. Włóż blachę do piekarnika na 5-6 minut, aby je podsuszyć.
PRZYPRAWIAMY FRYTKI
Gdy bataty się podsuszą, wyciągnij je z pieca i przełóż do miski.
PIECZEMY BATATY
Ponownie połóż bataty na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (najlepiej użyć do tego nowego arkusza). Wsuń blachę do piekarnika i piecz przez ok. 12-15 minut. Frytki powinny w tym czasie lekko się zrumienić.
WYCIĄGAMY BATATY Z PIEKARNIKA
Gdy frytki się upieką, wyciągnij je z pieca i delikatnie posól. Podawaj ciepłe z dodatkiem ulubionego sosu oraz pieprzu.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
753,3 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
188,3 kcal
Tłuszcz
3,3 g
Węglowodany
37,2 g
Błonnik
5,3 g
Białko
2,7 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Pieczony cały kurczak bez kości z farszem z bułki
Aromatyczne mięso w złocistej skórce wypełnione nadzieniem o intensywnym smaku. Doskonałe na każdą okazję.

Sernik waniliowo-dyniowy
To ciasto ma w sobie wszystko: doskonały smak i wyjątkowy wygląd. Zrobi furorę wśród Twoich gości, a Ty z pewnością usłyszysz prośbę o dokładkę!

Kompot jabłkowy
Jabłka, pigwa i odrobina słodyczy – to składniki na łatwy i pyszny kompot z jabłek!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Gulasz z chorizo z ciecierzycą w tortilli
Szybkie i łatwe w wykonaniu danie obiadowe – gulasz z chorizo i ciecierzycą w tortilli!

Grillowany filet z łososia z salsą z mango, kolendrą, miętą i ryżem basmati
Zgrillujmy coś pysznego! Proponujemy łososia w rytmie, to znaczy w sosie salsa. Będzie smacznie i bardzo lekko…

Letnia sałatka z dressingiem z grejpfruta
Ciepła sałatka z aromatycznym kozim serem, której smak dopełnia dressing z grejpfruta. Koniecznie spróbuj!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Babeczki cytrynowe
Jeśli lubisz intensywny, cytrusowy smak i puszyste wypieki, te wilgotne babeczki cytrynowe są dla Ciebie! Delikatne, aromatyczne i mocno cytrusowe — idealne do popołudniowej kawy. Upiecz je wraz z nami, a na pewno wrócisz do tego przepisu nie raz!

Przecier ze świeżych owoców
Owocowy przecier dla najmłodszych możesz także przygotować samodzielnie! Zobacz, jak!

Piersi kurczaka sous-vide z gotowaną marchewką
Jak gotować metodą sous-vide? Prosty przepis Karola na delikatną pierś kurczaka podaną z maślaną marchewką pozwoli Ci odkryć nowy sposób na przygotowanie wartościowego i smacznego obiadu dla całej rodziny!