Dżem z bananów z białą czekoladą • przepis • składniki • przygotowanie
Dżem, że palce lizać! Kusząca słodycz białej czekolady i lekka konsystencja bananów – idealna do naleśników i omletów.

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 36
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWANIE BIAŁĄ CZEKOLADĘ
bardzo drobno siekamy.
BANANY OBIERAMY, MIKSUJEMY,
odważamy 1 kg miąższu.
MIESZAMY W WYSOKIM
garnku z sokiem z cytryny i cukrem żelującym, doprowadzamy do wrzenia, stale mieszając.
GOTUJEMY PRZEZ 4
minuty, nadal mieszając.
GARNEK ZDEJMUJEMY Z
ognia, dodajemy czekoladę i mieszamy, aż się rozpuści.
MASĘ NATYCHMIAST PRZELEWAMY
do słoików przepłukanych gorącą wodą.
SŁOIKI DOBRZE ZAMYKAMY
i pozostawiamy do ostygnięcia.
NAPOCZĘTE SŁOIKI PRZECHOWUJEMY
w lodówce.
DŻEM W ZAMKNIĘTYM
słoiku można przechowywać przez co najmniej 6 miesięcy.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3689,7 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
102,5 kcal
Tłuszcz
0,6 g
Węglowodany
24,6 g
Błonnik
1,2 g
Białko
0,6 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Kokosowo-limonkowa galaretka z liczi
Oryginalny deser, który zaskoczy fanów tradycyjnych galaretek swoim oryginalnym smakiem i dodatkiem mleka kokosowego.

Gotowana kukurydza z sosem serowym
Gdy trwa sezon na świeżą kukurydzę, wykorzystaj przepis Kingi na gotowane kolby kukurydzy z gęstym sosem serowym!

Zapiekanka z dyni z chipsami z pietruszki
Wykorzystaj dynię, by przygotować oryginalną, sycącą zapiekankę, która sprawdzi się w roli obiadu dla całej rodziny. Z chipsami z pietruszki smakuje wyśmienicie!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Omlet biszkoptowy z borówkami i serkiem
Puszysty omlet z mąki orkiszowej, który podasz z delikatnym serkiem waniliowym i borówkami. Brzmi jak pomysł na idealne śniadanie? Wypróbuj przepis Pawła, by się przekonać!

Remulada
Remulada to wyjątkowy sos majonezowy, który doskonale się sprawdzi podany jako dodatek do jajek, wędlin, a nawet świeżych lub grillowanych warzyw.

Kanapka z klopsikami w sosie pomidorowym z burratą
Chrupiąca i aromatyczna kanapka we włoskim stylu? Bardzo proszę! Rustykalne pieczywo, a na nim klopsiki w sosie pomidorowym i kawałki delikatnej, śmietankowej burraty. Marzenie każdego, kto lubi kanapki.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Faszerowany bakłażan po włosku
Wystarczą dwa dorodne bakłażany i trochę mięsa, by na Twój stół wpłynęły pyszne, faszerowane łódeczki.

Drożdżowe racuchy z rabarbarem
Szukasz ciekawego pomysłu na śniadanie? Zamień owsiankę i kanapki na pyszne racuchy z rabarbarem! Koniecznie wypróbuj przepis Pawła!

Zapiekanka wegańska ratatouille
Kolorowa i pyszna zapiekanka ratatouille udowadnia, że przepisy wegańskie nie są nudne. Spróbuj!