Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia • przepis • składniki • przygotowanie
Pyszne ciasto, które jest kwintesencją lata, teraz w wersji bez pieczenia! Delikatny spód z herbatników, puszysty krem z serka mascarpone i warstwa malinowej galaretki pełnej owoców. Zobacz, jak prosto zrobić to ciasto.

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 8
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY GALARETKĘ
Do miski wsypujemy galaretkę malinową, zalewamy ją ciepłą wodą, mieszamy i odstawiamy do przestudzenia.
PRZYGOTOWUJEMY SPÓD CIASTA
W małym garnku roztapiamy masło i odstawiamy je, aby delikatnie przestygło. Herbatniki przekładamy do woreczka strunowego, zamykamy i przy pomocy wałka rozdrabniamy. Pokruszone ciasteczka łączymy w misce z roztopionym masłem.
UKŁADAMY SPÓD CIASTA
Masę na spód ciasta wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia tortownicę. Dociskamy masę do dna formy i chłodzimy przez ok. 10-15 minut w lodówce.
PRZYGOTOWUJEMY MALINOWĄ WARSTWĘ
Do przestudzonej galaretki dodajemy mrożone maliny i całość dokładnie mieszamy. Czekamy kilka minut, aż galaretka zacznie tężeć, i przekładamy ją na spód ciasta. Tak przygotowane ciasto chłodzimy w lodówce przez kolejne 10-15 minut.
PRZYGOTOWUJEMY KREM Z MASCARPONE
W misce ubijamy śmietankę z serem mascarpone i cukrem. Kiedy krem będzie gęsty i puszysty, przekładamy go na ściągniętą galaretkę.
DEKORUJEMY I CHŁODZIMY CIASTO
Bezy kruszymy w dłoniach lub tak jak herbatniki. Następnie posypujemy nimi wierzch ciasta i całość chłodzimy w lodówce przez min. 1 godzinę.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2261,6 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
282,7 kcal
Tłuszcz
21,7 g
Węglowodany
18,9 g
Błonnik
3,5 g
Białko
3,5 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Smażone kuleczki z cukinii
Znane warzywo podane w mniej znany sposób: w postaci małych panierowanych kuleczek z dodatkiem dwóch serów i cebuli.

Minibabeczki z rabarbarem i białą czekoladą
Gdy zaczyna się sezon na rabarbar, warto mieć sprawdzone przepisy pod ręką, a wśród nich przepis na minibabeczki z rabarbarem!

Lodowe tiramisu
Ten przepis Kingi bierzemy na chłodno! Dzięki niemu będziecie mogli uraczyć swoich gości, niezależnie od okazji, wspaniałym deserem – lodowym tiramisu!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Sałatka cezar z sosem majonezowym
Klasyka w wydaniu Karola Okrasy – sałatka cezar z sosem skomponowanym na bazie majonezu. Musisz koniecznie spróbować tej wersji!

Burger wołowy z serem pleśniowym i gruszką
Połączenie mięsa i owoców? Na grilla będzie w sam raz! Przygotuj burgery z mięsem, serem pleśniowym i gruszką, a na pewno zaskoczysz swoich gości!

Placki ziemniaczane z pomoćką szparagową
Ziemniaczany placek w fantastycznym, beztłuszczowym wydaniu, a w dodatku z rewelacyjną pomoćką! Brzmi dobrze, a smakuje jeszcze lepiej. Musisz po prostu spróbować!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Grillowany łosoś z masłem ziołowym
Łatwy i szybki przepis na soczystego łososia z grilla z dodatkiem masła ziołowego, które wzbogaca jego wyjątkowy smak.

Nalewka z głogu
Kolor i smak owoców głogu zamknięte w słodkiej nalewce, która przyjemnie rozgrzeje Cię w długie jesienne i zimowe wieczory. Sprawdź, jak przygotować ją krok po kroku z wykorzystaniem przepisu Pawła!

Sałatka z bakłażana na 2 sposoby
Grillowane bakłażany i boczniaki łączą się w przepysznej sałatce według przepisu Karola! Podaj ją z lekkim dressingiem z jogurtu koziego lub z wędzonym kozim twarogiem!