5 pomysłów na fit dania z grilla

Grill kojarzy Ci się przede wszystkim z karkówką, kaszanką i kiełbasą? W czasie spotkań z rodziną i przyjaciółmi rezygnujesz z jedzenia, bo wydaje Cię się ono z tłuste i kaloryczne? Dbanie o zdrowie i linię nie musi oznaczać spożywania samych sałatek. Mamy dla Ciebie 5 pomysłów na dania z grilla, które są dietetyczne i pyszne.

Dlaczego grillowanie jest zdrowe?

Podczas grillowania z mięs wytapia się tłuszcz, a strata witamin w czasie termicznej obróbki warzyw jest o wiele niższa, niż w przypadku ich gotowania. Grillowanie grillowaniu jest jednak nierówne. Ciężkie marynaty, tłuste mięsa i długie grillowanie potraw – to 3 podstawowe błędy, które sprawiają, że potrawy stają się niezdrowe. Najważniejsza zasada właściwego grillowania to wrzucanie na ruszt wyłącznie zdrowych składników – wołowinę i wieprzowinę należy zamienić na drób oraz ryby, najlepiej w licznym towarzystwie warzyw. Sosy na bazie śmietany warto zastąpić oliwą, przyprawami i ziołami.

Nigdy nie jedz też produktów mocno przypalonych, ponieważ są one dla organizmu ludzkiego toksyczne. Pamiętaj, aby nie używać żadnych zamienników drzewnego brykietu, szczególnie węgla, ponieważ podczas jego spalania uwalniają się szkodliwe substancje, które wnikają w przygotowywane potrawy.

Drób w jogurtowej marynacie

Jeśli trudno Ci zrezygnować z potraw w marynatach, postaw na taką, która opierać się będzie na niskokalorycznym jogurcie. Dodaj do niego 2 ząbki czosnku, szczyptę tymianku, sól, pieprz i kilka kropli soku z cytryny. W tak przygotowanej marynacie zanurz grube plastry piersi z kurczaka. Przechowuj całość w lodówce przez dobę. Następnego dnia zgrilluj mięso na złoto z obu stron.

Grillowane tofu

Tofu staje się w Polsce coraz bardziej popularne i to nie tylko wśród wegan i wegetarian. Jest to zasługą jego uniwersalnych właściwości kuchennych – tofu niemal nie posiada własnego smaku i podczas przygotowania przyjmuje smak innych składników. Grillowane tofu świetnie będzie prezentować się w odsłonie musztardowo-czosnkowej. Gęstą marynatę, którą należy wetrzeć w twarożek, przygotowuje się z musztardy, soku z limonki, oliwy, soli i pieprzu. Natarte tofu należy przed grillowaniem odstawić na kilka godzin do lodówki. Ser wystarczy trzymać nad żarem zaledwie kilka minut.

Camembert z grilla

Jeden z klasyków fit grilla – camembert, czyli wyrazisty ser, który warto podać z bogatymi w dobre tłuszcze orzechami oraz żurawiną. Przygotowanie jest banalnie proste: cały krążek sera zawiń z ulubionymi przyprawami i posiekanymi orzechami w folię aluminiową. Czas grillowania to około 15 minut. Ciepły ser udekoruj gałązką tymianku i łyżką konfitury żurawinowej.

Szaszłyki warzywne

Na grilla nadaje się większość warzyw, dlatego warto z nimi eksperymentować, na przykład tworząc pyszne i kolorowe szaszłyki. Niezbędne składniki to: papryka w trzech kolorach, cebula, niewielkie pieczarki, cukinia, kolba kukurydzy, pomidory koktajlowe. Kukurydzę należy wcześniej podgotować przez około 10 minut.  Potem, razem z innymi składnikami, należy pokroić ją w plastry lub podobne kształty. Następnie wszystkie składniki nabija się naprzemiennie na patyczki. Całość należy pokropić oliwą i cytryną, a także posypać ulubionymi przyprawami. Aby uniknąć przypalania, warto uprzednio zamoczyć patyczki na noc w wodzie.

Szaszłyki łososiowe

Przygotowanie jest podobne do poprzednich szaszłyków, tutaj wkracza jednak zdrowy, rybny składnik – filet z łososia. Pokrojony w kostkę warto ułożyć na patyczkach pomiędzy cebulą i kawałkami podgotowanych szparagów. Po kilkunastu minutach grillowania szaszłyki są gotowe do jedzenia. Najlepiej smakują skropione cytryną i posypane solą.

Jak widać, wakacyjny grill nie musi opierać się na ciężkich, tłustych mięsach. Powyższe przepisy to tylko kropla w morzu możliwości, więc baw się śmiało kuchnią i jedz przy tym zdrowo!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.